Persbericht Jubileum symposium

Toekomst nierpatiënt zonder ingrijpende behandelingen?

Op vrijdag 4 november vindt vanaf 17.30 uur het jubileum symposium van de NPV Roermond plaats in congress centre de Ooleander (bij Oolderhof) in Ool-Herten. Omdat een goede informatie voorziening ook in deze tijd nog van enorm belang is organiseert de Nierpatiëntenvereniging Roermond ter gelegenheid van haar 25 jarig jubileum een grootschalig symposium met 6 zeer gerenommeerde sprekers. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van predialyse, dialyse en transplantatie worden door 3 deskundige specialisten besproken. Daarnaast zal professor Kooman van de Universiteit van Maastricht aangeven welke nieuwe ontwikkelingen we op kortere en langere termijn in de toekomst nog kunnen verwachten. Hierbij komen de mogelijkheden van o.a. de draagbare kunstnier en nieuwe dialyse technieken, stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde, en het voorkomen van afstoting van de getransplanteerde nier aan bod.

De behandeling van patiënten met nierfalen is pas de laatste 50 jaar succesvol ontwikkeld. Vanaf 1970 beginnen de eerste vormen van dialyse in Nederland zodanige resultaten op te leveren zodat nierpatiënten langer kunnen blijven leven. De eerste niertransplantatie in Nederland is in 1966 uitgevoerd. Langzaam maar zeker werden hier ook steeds betere resultaten mee bereikt. In deze periode konden slechts een kleine groep jonge en vitale mensen de behandeling ondergaan en doorstaan. Door de verdere ontwikkelingen begon er hoop te gloren voor nieuwe patiënten. Om de belangen van de deze groep te behartigen zijn bijna 40 jaar terug de Nierstichting en de Nederlandse Vereniging voor Nierpatiënten (NVN) opgericht.

In september 1991, nu dus precies 25 jaar geleden, is op initiatief van de toenmalige internist/nefroloog Dr. Grave de Nierpatiëntenvereniging Roermond opgericht. Vanaf het begin heeft deze vereniging steeds 3 doelen gehad nl. 1. Contacten tussen lotgenoten voor het uitwisselen van ervaringen 2. Het behartigen van de belangen van de patiënten in de richting van het ziekenhuis 3. Het verstrekken van goede en betrouwbare informatie. Gedurende de 25 jaar is er hierbij steeds samengewerkt met de landelijke organisaties Nierstichting en NVN. Een aantal jonge enthousiaste patiënten vormden 25 jaar terug het bestuur. Twee van deze bestuursleden van het eerste uur zitten nog steeds in het bestuur. Zij zullen binnenkort tijdens een jubileum boottocht voor de leden en partners voor deze bijzonder prestatie in het zonnetje worden gezet.

Ondanks de enorme verbeteringen gedurende de afgelopen jaren blijven de diverse vormen van dialyse een zware belasting voor de patiënten vormen. Transplantatie is veelal een betere oplossing maar door het blijvende tekort aan donornieren duurt het gemiddeld 4 jaar voordat men hier voor in aanmerking kan komen. Als men een eigen levende donor aandraagt kan de wachttijd sterk worden bekort. Om afstoting te voorkomen moeten getransplanteerden op dit moment nog medicijnen met ernstige bijwerkingen slikken om het immuunsysteem deels te onderdrukken. Voor de patiënten zijn nieuwe baanbrekende ontwikkelingen zonder de huidige ingrijpende behandelingen naar de toekomst toe van enorm groot belang.

Door bijdragen van het Laurentius ziekenhuis, de Nierstichting en Amgen kunnen wij dit symposium voor alle belanghebbenden/belangstellenden gratis aanbieden.